diumenge, 12 de maig del 2013

III. EL VAMPIR EN L'ACTUALITAT. DIVERSES INTERPRETACIONS


Avui en dia la figura del vampir tendeix a aparèixer al cine i a la literatura, però per exemple en els segles XVI, XVII i XVIII parlar de vampirs suposava un tema delicat i seriós que va provocar molts de problemes en aquelles èpoques.

4. LLIBRES

Quan parlem de literatura de vampirs ens hem de centrar en els seus inicis, és a dir, en la literatura gòtica. Les novel·les gòtiques clàssiques estan molt influenciades per corrents emergents com ara el romanticisme. El mot gòtic deriva de “godo” el qual està estretament lligat a tot allò medieval, castells en ruïnes, criptes, fantasmes, boscos tenebrosos, personatges estranys, elements sobrenaturals, etc. Aquesta atracció pel terror gòtic va aparèixer a Anglaterra des de final del segle XVII fins a finals del segle XIX. El renaixement gòtic va ser l'expressió estètica, emocional i filosòfica que va reaccionar contra les normes perfectament ordenades de la il·lustració.
La novel·la gòtica té les següents característiques: els escenaris són tenebrosos, i sobrenaturals, els personatges estan subjectes a passions, angúnies, i moltes vegades en aquestes novel·les trobem pinzellades d'erotisme.  La primera novel·la va ser El castillo de Otranto al 1765, de Horace Walpole.
Els llibres sobre vampirs en l’actualitat els podem dividir en dos grans grups: l’origen dels mites i d’ésser monstruosos i les històries vampíriques plenes d’amor pròpies del públic adolescent.
Portada de la novel·la de Bram Stoker
Dràcula de Bram Stoker. En aquesta novel·la trobem diferents pinzellades d’aventura, terror, misteri i algunes escenes d’erotisme i sensualitat. Ens mostra l’origen del vampir com un personatge malèvol i violent el qual fuig de la llum, beu sang i dorm en un taüt.  
Laura Caxton de David Wellington. La protagonista que és agent del FBI ha de lluitar contra uns éssers diabòlics que tenen com a objectiu matar a les persones per a alimentar-se de la seua sang. Són personatges quasi indestructibles.
Carmilla de Joseph Sheridan Le Fanu. Mostren un vampir dona amb una imatge bella i innocent però a la vegada malèvola la qual mata indistintament als humans per alimentar-se de la seua sang. És el primer llibre que apareix l’estereotip de vampiressa amb un aire sensual però malèvol.
La Hermandad de la Daga de Negra de JR Ward. Consta de deu llibres on els personatges van trobant el seu vertader amor. Són éssers que s’alimenten de la sang de la persona que més estimen, és a dir, el seu vertader amor. Viuen en una societat exclusivament regida per les seues normes. Es tracta d’una societat burgesa amb deïtats particulars, conviuen amb els humans però en cap moment es mesclen entre ells, cal remarcar que són immortals.
Oscuros de Christine Feehan. Són una raça concreta de vampirs: els carpatians els quals busquen l’amor perfecte que afeblirà el vampir que porten dins. En aquesta saga trobem vampirs nobles i poderosos que es poden transformar en animals, tenen poder sobre el clima, beuen sang humana però no maten a la víctima i són immortals.
Marionetas de sangre de Juan Díaz Olmedo. Dos personatges que pateixen una enfermetat incurable. En un principi no són vampirs pròpiament dits però arriba un moment que necessiten la sang per a sobreviure.
Vampire Academy de Richelle Mead. Són personatges vampírics anomenats Moroi, és a dir, vampirs bons que viuen en societat que tot i alimentar-se de sang humana no maten a les víctimes.
Medianoche de Claudia Gray. La protagonista ingressa en una acadèmia on tots són vampirs i s’enamora d’un jove, en aquest moment hauran de lluitar pel seu amor impossible. Els integrants de l’acadèmia són vampirs perfectament organitzats que intenten adaptar-se al món natural, és a dir, a la societat que els envolta. També s’alimenten de sang però no són violents.
Portada de la novel·la Crepuscle 
de Stephanie Meyer
Crepuscle de Stephenie Meyer. Trobem el profund amor que sent Bella Swan, la protagonista, per un jove vampir. Durant tota la novel·la lluitaran perquè el seu amor sigui possible.
Els vampirs que protagonitzen aquesta saga es consideren "vegetarians" ja que, en contra de la seva naturalesa, no s'alimenten de sang humana i la substitueixen per sang d'animals grossos. Però són un col·lectiu reduït per contra de la resta de vampirs, els quals sí que s'alimenten de sang humana. 
El sol no els fa desaparèixer però tenen una pell sensible a la llum que brilla quan hi entra en contacte.
Els vampirs d'aquesta història funcionen per comunitats, més o menys petites. Alhora existeix una aristocràcia vampírica que té molt de poder.

5. PEL·LÍCULES

Les pel·lícules també han sigut molt importants dins del món vampíric. Les pel·lícules més importants de la història del cinema vampíric estan basades en la història de Bram Stoker.  
La primera pel·lícula que es va portar a la pantalla va ser Nosferatu a mans del director alemany F.W.Murnau al 1922. El guió està basat en la ja citada novel·la de Bram Stoker, Dràcula. Ens explica la història d'un empleat immobiliari que ha d'anar a un castell del Carpats per a concretar la venta d'una casa amb el Comte Orlok (Nosferatu), un vampir. Durant l'estada, el vampir intentar mossegar el senyor Hutter fins que ho aconsegueix . Aquest, al final de la trama, juntament amb la seua esposa, aconsegueixen matar al vampir exposant-lo a la llum del sol.
Nosferatu és un dels films més importants de tota la història del cine mut. L'aspecte inquietant del personatge ha estat present en molt d'àmbits fins a convertir-se en una icona popular. Aquesta novel·la va tenir una gran polèmica durant els anys 20 ja que estava basada en l'obra de Stoker però en cap moment se li va demanar cap tipus de dret d'autor. En mig de tota la polèmica, la productora alemanya va haver de destruir totes les seues còpies, fet que va dificultar moltíssim la seua restauració. Està considera la cinquena millor pel·lícula muda de tots els temps.



Dràcula té diferents pel·lícules durant tota la història del cinema. Als anys 30, més concretament a l'any 1931, va sortir a la llum un film dirigit per Tod Browing i protagonitzat per Béla Lugosi. Dràcula és un altra manera de denominar Nosferatu. 




A l'any 1958 trobem un altra versió de la pel·lícula Dràcula protgonitzada per Christopher Lee, Peter Cushing, Michael Gough, Melissa Stribling i Carol Marsh, dirigida per Terece Fisher. Aquest film va ser la primera de les pel·lícules de terror de Hammer, després en va fer moltes més. Ens explica la trama d'un jove expert en vampirs, Harker, que vol acabar amb l'existència de Dràcula. Harker entra al castell del vampir com a treballador de la biblioteca però el que ell realment vol es matar-lo. Allí coneix a una dona vampir que li demana ajuda per a sortir d'allí, ell ho fa però l'ataca. Vol matar a Dràcula però mata la dona vampir.
I l'última adaptació cinematogràfica de Dràcula va ser al 1992 amb el director  Francis Ford Coppola protagonitzada per Gary Oldman i  Keanu Reeves. Aquesta pel·lícula va obtenir 4 nominacions als Oscars i 3 premis. És la pel·lícula que més s'adapta al guió original de Bram Stoker.

Ara farem esmena d'unes quantes pel·lícules més amb la temàtica de vampirs.
  • Abierto hasta el amanecer (1996). George Clooney i Tarantino interpreten dos lladres que es refugien de la policia a un bar de la frontera mexicana. A partir de les 12 de la nit els treballadors es converteixen en vampirs. Els protagonistes amb molta intel·ligència i humor aconsegueixen matar als vampirs.
  • El baile de los vampiros de Roman Polanski és un divertida pel·lícula on un noi ingenu i atabalat acompanya al seu mestre a Transilvània per a demostrar l'existència dels vampirs. 
  • Entrevista con el vampiro (1994) de Neil Jordan. Brad Pitt i Tom Cruise protagonitzen a dos vampirs i ens van explicant poc a poc el seu passat.

  • La saga de Crepuscle (2008) és una sèrie de pel·lícules dirigides per Catherine Hardwicke i basada en la novel·la de Stephenie Meyer, ja citada abans. Narra la història d'amor de Bella Swan i Eduard Cullen, un jove i atractiu vampir.

6. SÈRIES

Com en tots el àmbits, del gènere de vampirs també s'han fet una gran quantitat de sèries de televisió i moltes d'elles famoses arreu del món.
La Família Monsteres va començar a emetre entre 1964 i 1966, s’inspirava en els clàssics de terror presentava una família de monstres que parodiaven els típics elements que apareixien en altres sèries americanes. La família esta plena de monstres típics de terror que desenvolupen faenes quotidianes com anar a l’escola o relacionar-se amb els veïns, que són humans. D’aquesta família, l’avi era un vampir, de més de 600 anys, similar al famós Comte Dràcula. La seva filla Lili també era una vampiressa i també el fill d’aquesta, és a dir, el net. Aquesta sèrie va ser “la resposta” de la cadena CBS a un altra sèrie: La família Adams.
La sèrie va tenir molt de èxit però va ser censurada per un desacord entre els productors, tot i que als ’90 es va reeditar amb nous actors titulada Los Monsters de Hoy, que situava als protagonistes en aquesta dècada argumentant que els protagonistes havien hivernat durant tot aquest temps a causa d’un dels experiments que solia realitzar l’avi.
Sombras tenebrosases va emetre als ’60 i es van arribar a fer dues pel·lícules, sorgida d’un somni del director. Al 1967 es va incloure el personatge del vampir que buscava una cura per a la seva maledicció, però també vampirs, homes llop, bruixes, monstres, zombis i altres sers monstruosos. El tema dels vampirs apareix en el moment en que una noia arriba a la ciutat amb la intenció de destruir a un vampir però acaba enamorant-se d’ell.
The nigth Stalker: sèrie que mescla el vampirisme amb els detectius al 1974-1975, presenta les aventures d’un periodista que investiga temes inexplicables sobre vampirs, sers sobrenaturals i monstres, però l’autoritat impedeix que tot apareixi a la llum.
Forever Knight:al 1989 apareix aquesta sèrie sobre un vampir que treballa com a detectiu en Los Angeles, a més el protagonista busca una solució per a la seva maledicció.
Dràcula: la sèrie: al 1990 als Estats Units es va emetre aquesta sèrie en la que un vampir s’enfrontava a un grup de caçadors.
Kindred: the Embraced: que es va emetre al 1996, tractava sobre les conversions vampíriques inspirades en un joc de rol sobre el mateix. En ella apareixien vampirs de diferents clans que s’enfrontaven entre si, governats per un príncep. Mostra la estructura de la societat vampírica.
Buffy, cazavampiros: es va iniciar al 1997. La protagonista es una caça-vampirs adolescent. Els caça-vampirs són cridats per a lluitar contra els vampirs, els dimonis i altres forces de la foscor. Aquests malvats sers de la foscor s’inspiren en la mitologia clàssica i altres fonts culturals i religioses. Buffy, la protagonista, canviarà la seva vida, sobretot quan apareixerà Ángel, un vampir condemnat a carregar en la seva ànima per tots els pecats realitzats en el passat, del que s’enamora. Aquest fet te un gran risc per a Buffy i els seus, per això el vampir te que abandonar la ciutat.
Al cap d’un temps, Buffy deixarà de caçar vampirs i ensenyarà a les noves generacions a fer-ho. Ja que en cada generació hi ha uns elegits per combatre el mal i per acabar amb els sers malignes, que es rebel·len quan el caça-vampirs anterior mor, ho deixa d’estar en les condicions necessàries.


Ultraviolet:és una sèrie anglesa de 1998 que tracta d’un grup de caçadors de vampirs recolzats pel Vaticà.
Blade: sorgeix a partir d’una pel·lícula al 2006 en la que un personatge, fill d’una dona que va ser mossegada durant l’embaràs per un vampir, es dedica a caçar-los.
The Lair: és una sèrie del 2007 que barreja el tema del vampirisme amb la temàtica gai. La trama es situa en un club homosexual que els vampirs utilitzen per caçar.
Blood Ties: és una sèrie del 2007 inspirada en la saga de novel·les de Tanya Huff. La protagonista és una detectiu que cada cop s’està quedant amb menys vista. Un dia coneix a un vampir que treballa com a escriptor i l'ajudarà a resoldre els seus casos.
Moonlight: és una sèrie romàntica-paranormal produïda al 2007 en la que un investigador que ha sigut convertit en vampir per la seva nòvia i en l’actualitat s’enamora d’una mortal que ha salvat de la mossegada de la vampiressa que el va transformar a ell 55 anys enrere. També mostra les relacions entre altres vampirs.
True Blood: al 2008 es produeix aquesta sèrie basada en les novel·les de Charlaine Harris The Southem Vampire Mysteries. El seu argument es centra en un poble conservador de Louisiana (EEUU) on la gent deu adaptar-se i afrontar els canvis que s’han produït en la seva societat des de que els vampirs han revelat la seva identitat. Aquest canvi afectarà en especial a la protagonista, Sookie, una jove que s’enamorarà d’un vampir que acaba d’arribar a la ciutat.
La sèrie ha tingut molt de èxit des de la seva primera emissió i ha arribat a convertir-se en un fenomen de la cultura pop. De fet, la sexta temporada s’estrenarà al juny d’aquest any. Entre els nombrosos premis trobem un Globus d’Or al 2009 per millor actriu protagonista de sèrie dramàtica per a Anna Paquin (la jove protagonista).
The Vampire Diaries: s’estrena al 2009 una sèrie basada en la saga literària de L.J. Smith amb el mateix nom. La trama gira entorn a la vida d’Elena, la protagonista, una jove noia que s’ha quedat sense pares i que s’enamora de dos germans vampirs. Al llarg del temps se n’adonen que Elena ha de ser sacrificada per a trencar la maledicció de Klaus, el major vampir de la historia, i que ara està darrere seu. Més tard la protagonista ha d’acceptar que deu convertir-se en vampir o morir. Aquesta sèrie també ha tingut molt de èxit i es preveu una quinta temporada per aquest 2013.
Conde Vrolok: sèrie ambientada en la guerra de 1880 a Xile. En ella, un vampir s’enamora d’una jove que acaba de casar-se.
Split: comença a emetre's al 2009. Aquesta sèrie tracta sobre una noia adolescent que arriba a l’escola on el seu director és una persona que en secret forma part d’un clan que intenta limpiar el món dels vampirs. La noia tindrà que elegir entre el seu millor amic humà o el seu nou amor Leo, un vampir.
No soy como tú: s’estrena al 2010 aquesta sèrie espanyola en la que una noia sofreix els símptomes típics dels vampirs. La tanquen, juntament amb altes nois per mantenir-los aïllats i poder controlar la seva necessitat de sang, però el pare d’aquesta no vol perdre la seva filla. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada