diumenge, 12 de maig del 2013

IV. CONCLUSIONS


En la literatura:

  1. El gènere dels vampirs té els seus precedents en la literatura gòtica del segle XVIII. La primera novel·la gòtica va ser el Castell d’Otranto (1764) d’Horace Walpole, on ja hi ha els elements gòtics: un castell, una princesa innocent, monjos, successos sobrenaturals...
  2. Les novel·les gòtiques van deixar pas a un gòtic influenciat pels corrents del moment, sobretot el Romanticisme. Aquí és on trobem autors tals com Mary Shelley, E. T. A. Hoffman, Edgar Allan Poe, Oscar Wilde i Bram Stoker entre d’altres.
  3. Actualment encara trobem escriptors hereus de la tradició gòtica tals com Anne Rice i Stephen King.
En la història:
  1. A nivell històric, els vampirs i éssers monstruosos relacionats amb ells es troben presents en les mitologies antigues amb diversos noms i diverses característiques. Així doncs, a l’Edat Antiga trobem els Utuhu i els Maskin a Mesopotàmia, la deessa Srun a Egipte, els làmies a Grècia, etc.
  2. l’Edat Mitjana va haver-hi èpoques en les quals es creia que s’estava produint una expansió dels vampirs. Però en l'actualitat s'ha investigat i s'han fet estudis que demostren que el que va haver-hi va ser una epidèmia d'una infermetat anomenada porfíria, la qual presenta símptomes similars a l'aparença dels vampirs que es curava bevent sang, ja que la malaltia consistia en un problema en la sang. També s'ha relacionat amb la ràbia.

  3. El vampir es relaciona amb un ésser demoníac i que, per tant, es considera un enemic de Déu. És per això que han estat perseguits en molts llocs.
En el cinema i la televisió:
  1. Arran de l’èxit dels vampirs en la literatura gòtica i romàntica, el gènere dels vampirs ha tingut i segueix tenint molta importància en el cinema i, posteriorment, en les sèries televisives.
  2. La primera pel·lícula de vampirs va ser Nosferatudel 1922. Segueix l’argument de Bram Stoker tot i que canvia alguns detalls perquè no va poder pagar els drets d’autor.
  3. A partir d’aquí, quasi totes les pel·lícules del gènere van seguir la història de Bram Stoker i la pel·lícula de Nosferatu.
  4.  El gènere ha tingut molt d’èxit: s’han produït més de 700 pel·lícules en èpoques i regions diferents, fet que demostra l’acceptació per part del públic. Tot i la gran quantitat de pel·lícules, directors i actors, cal destacar Nosferatu de F.W. Murnau (1922); els actors Béla Lugosi i Christopher Lee com a Comtes Dràcula més destacats; i Dràcula de Bram Stoker de Francis Ford Coppola, amb Gary Oldman com a protagonista.
  5. Molt recentment es va produir un nou boom del gènere amb la saga adolescent de Crepuscle, d’Stephenie Meyer. A partir d’aquest èxit, van tornar a posar-se de moda les sèries de vampirs en televisió, així com els llibres i les pel·lícules d’aquest gènere. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada