diumenge, 21 d’abril del 2013

6. LA FIGURA DE L’INTEL·LECTUAL MODERN


Un intel·lectual és aquell que intervé directament en la societat. Perquè això es pugui produir, cal una autonomia del camp literari respecte al poder. Per a intervenir en la vida pública, l’escriptor ha de ser reconegut com a una autoritat tant en el camp com en tot el conjunt de la societat.
 A continuació, es presenten alguns exemples del reconeixement de la importància d’Oller per part de la societat catalana.
A Valls, la seva ciutat natal, Oller va formar part del jurat en el Primer Certamen Literari, a l’any 1881. Al 1931, just un any després de morir, el seu retrat es va penjar a la Galeria de Vallencs Il·lustres per les Festes Decennals. Més recentment, a l’any 2007 nasqué la Societat Narcís Oller, que entre d’altres activitats, duu a terme la Ruta Literària Narcís Oller. Altres exemples són l’institut o el carrer que porten el seu nom.
IES Narcís Oller a Valls
Penjada del retrat de Narcís Oller a la galeria de vallencs il·lustres

 A Barcelona, la ciutat on va residir, quatre anys després de la seva mort es va inaugurar l’estàtua A Narcís Oller. També existeix una plaça que porta el seu nom. 
 Estàtua de Narcís Oller a Barcelona



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada